Expeditie Rondje Himalaya

Unicef Children

 
Henk
Home | Even voorstellen | Planning! | De auto | Logboek | Contact | Dè Reisfotograaf | Reisverslagen | Rondje Mongolië | Rondje Centraal Azië | Henk Kloosterhuis Photojournalist

Logboek

Lees hier het laatste reisverslag van Motorrijders en taxichauffeurs in Kathmandu

Datum Plaats Temp. Weer Aantal km Afstand Onze positie Hoogte (m) Opmerking
15-03-2010 WWW.
RONDJE
MONGOLIE.NL
0ºC KOUD
40500 1 N 42º 51' 5.8" E 74º 36' 0.2" 797 HET VERVOLG

EXPEDITIE RONDJE MONGOLIË


Op WWW.
RONDJEMONGOLIE.NL
kan je ons volgen.
27 MAART 2010
vertrekken wij.
Alle details staan op
WWW.
RONDJEMONGOLIE.NL


15-11-2009 Bishkek/Utrecht 19ºC Zon, wolken
40499 64 N 42º 51' 5.8" E 74º 36' 0.2" 797 IN PAKKEN EN WEG WEZEN

ORBIS doorsmeren, olie verversen, schoonmaken en inpakken. Het is een vreemd gevoel om na het intensieve reizen Orbis hier in Bishkek achter te laten. Op het terrein van Horizon Travel mag ik hem onder dekzeilen laten staan. De eigenaren Serjev en zijn Nederlands vrouw Hellen, zullen op hem letten gedurende de tijd dat ik naar Nederland ben.
In het vliegtuig naar Moskou realiseer ik me opeens, dat ik als het ware op vakántie naar Nederland ga. De omgekeerde wereld: ik ga op vakantie naar eigen land. Er moet ook wel wat gewerkt worden, bv. aan het Reisfotografiekboek en ik moet energie stoppen in het vinden van een reispartner voor het vervolg van de reis. Maar het is toch vooral vakantie.
Het is altijd heerlijk om weer naar Nederland te gaan. Cultuur op snuiven, naar het concertgebouw en musea. 120 km rijden over vlakke wegen. Iedereen weer even zien. Uitstekend, vooral met de wetenschap dat eind maart 2010 ik er weer op uit kan trekken om een “Rondje Mongolië”te gaan maken
.

03-11-2009 Bishkek 19ºC Zon, wolken
40435 10 N 42º 51' 5.8" E 74º 36' 0.2" 797 DE ERFENIS

“Wij hebben een grillige geschiedenis” vertelt Mikhail, die ik in het State Historical Museum ontmoet. Op een bankje in het park vertelthij zijn verhaal. ”Op 31 Augustus 1991 werd ons land onafhankelijk. Met alle tegenstellingen tussen 80 etnische groepen komt de democratie na de Tulpen Revolutie langzaam tot stand. Wij hebben nog steeds te maken met corruptie, nepotisme, sociale onrust en een duistere erfenis van de Russen. Hier ver van Moskou, werd in de onherbergzame bergen wapen- tuig gemaakt en uit geprobeerd. Ook was hier was veel vuile industrie.” Hij wijst mij op het Witte Huis waar de Regering en de President zetelt. ”Wij zijn optimistisch in Kyrgyzstan” verzekert Mikhail. “ Met de hulp van het Westen wappert er nu hier onze vlag. In Centraal Azië zijn wij het enige land dat lid is van de WTO. Het land zit vol met delfstoffen. Daarop richt zich onze hoop voor de toekomst".


02-11-2009 Bishkek 19ºC Zon, wolken
40425 12 N 42º 51' 5.8" E 74º 36' 0.2" 797 SALAM- RAHMED
'Salam, Salam' klinkt het op straat in Bishkek. Als ik dit vrolijke 'hallo' beantwoord met 'rahmed', 'dank u 'in het Kyrgyz, heb ik gelijk contact. ”Er komen niet zoveel buitenlanders in ons land “zegt het jonge stel Felix en Ruth. Zij komen uit de provincie en proberen hun school Engels op mij uit. Felix is een Uzbek. Ruth komt uit een Kyrghyz boerenfamilie. Ze werken beiden in het onderwijs en willen in het voorjaar trouwen. “ De hele dag lopen we al door de stad. We gaan nu naar de vlagen parade op het Ala-Too Square. Ga je mee?” vragen ze. Natuurlijk loop ik met ze mee. Op het plein staat een menigte te wachten. Militairen,met petten zo groot als een vliegdekschip, komen in paradepas, volgens Russisch model trots aan marcheren. Met een omslachtige ceremonie wordt de gigantische vlag gestreken. Op de vierbaansweg voor het plein rijden de auto’s stapvoets in een lange colonne voorbij. Opvallend veel luid toeterende trouwauto’s stoppen langs het plein. Jonggehuwden laten zich gewillig fotograferen voor de grote fonteinen. “ Het Ala-Too plein geeft ons het gevoel van vrijheid. Dit was vroeger, voor de Tulpen revolutie het Lenin plein. Gelukkig is het melodramatische standbeeld van Lenin verplaatst naar een plaats achter het museum.” vertelt Felix. “Prachtig, maar het staat nog in de stad” merk ik op. “Zo gaat dat hier”. reageert hij. “Nog even en Lenin is verbannen”.


01-11-2009 Bishkek 18ºC Zon, wolken
40413 366 N 42º 51' 5.8" E 74º 36' 0.2" 797 ZES KILOMETER TE HARD

“Zes kilometer te hard” zegt de politie man en wijst op zijn laser kanon. Niet te geloven. Op weg naar Lake Song Köl kan ik niet harder dan 40 km per uur rijden. De agent beweert dat ik 56 km heb gereden waar ik maar 50 mag rijden. "Gelijk betalen 500 Kyrgyz Som (10 euro)"zegt de agent. Terwijl wij staan te bakkeleien ziet hij in eens een Mercedes met hoge snelheid aan komen. Hij toetst 70 km in en richt voor de show zijn kanon. Hij stopt de auto.
Voor ons heeft hij geen oog meer. Wij rijden weg.
31-10-2009 Narijn 12ºC Zon, wolken
Overdag 12 en in de nacht -12 graden.
40047 117 N 41º 25' 5.4" E 76º 1' 3.7" 2059 CARAVANSERAI

"TashRabat daar kunnen we slapen bij een boer’"zei Serjev toen hij gisteren bij de grens in stapte. Het was donker toen wij aan kwamen. Nu zie ik een prachtige eeuwen oude Caravanserai in het ochtendlicht. “Vroeger liep hier de Zijde Route van China via de Tourugat Pass naar Bishkek. De Caravanserai in Tash Rabat was een veilige Oase voor de reizigers en caravans in een woest gebied met vele bendes” vertellen de beheerder en zijn vrouw.
De weg naar Naryn loopt moeizaam door de bergen. Overal zie ik wilde paarden en ruiters die van dorp naar dorp trekken. Een herder met een kudde paarden stopt ons. Hij wil water hebben. In ruil voor een volle waterfles biedt hij mij zijn paard aan. “Hier moet je paard rijden” vertaalt Serjev de herder. In galop maak ik een ere rondje. ”Wil je een paard kopen?”vraagt de herder. Helaas niet, we moeten verder. De weg wordt breder. “Dit stuk weg was een geheim strategisch vliegveld in de Russische tijd “ vertelt Serjev. “Mijn familie komt uit Rusland. Na de verzelfstandiging van het land zijn wij in Bishkek zonder enige problemen blijven wonen.”
30-10-2009 Tash Rabat 12ºC Zon, wolken
Overdag 12 en in de nacht -12 graden.
39930 5 N 40º 48' 8.7" E 75º 16' 1.8" 2992 ACHTERDOCHT

Met open armen ontvangt de soldaat mij bij de grens van Kyrgyzstan. “Welkom” zegt hij. Hij gebaart met zijn geweer dat ik bij de slagboom moet wachten bel ent met een oude veldtelefoon zijn commandant. De Kyrgische chauffeurs van de lange rij vrachtwagens, vol met luxe Chinese goederen, staan verveeld te kijken. ”Wij staan al uren te wachten” zegt er een in het Duits. Na 10 minuten mag ik als eerste doorrijden. Bij de grenspost krijg ik een hand van de officier van de wacht. “Welkom in Kyrgizstan. Uw gids staat verder op te wachten “. Hij wil mijn papieren zien. Een verklaring van waardevolle goederen is voldoende. Een carnet de passage is niet nodig. Orbis wordt uitvoerig bekeken gelukkig hoef ik niets uit te pakken.” Prachtig, wat kost hij?” vraagt de officier. “Hij is niet te koop”zeg ik. “Oh, doe dan de motorkap maar open” . Hij wil het aantal cilinders en de paardenkracht weten. Na 15 minuten mag ik verder. “Wat een verschil met China” zeg ik even later tegen Serjev mijn gids. “De Chinezen zijn erg achterdochtig en vertrouwen niemand” zegt hij.”Hebben ze alles gecontroleerd?”. “Ja, 3 uur lang. Het leven is hier niet zo gespannen, maar pas op wij zijn na jarenlange Russische overheersing wel achterdochtig” zegt Serjev. “ Hij begint te lachen als ik vraag "Ben je niet een ethnische Rus?". We rijden ontspannen de Tourgat pass op en genieten van de rust van de eindeloze vlakten.
29-10-2009 Tash Rabat 12ºC Zon, wolken
Overdag 12 en in de nacht -12 graden.
39925 265 N 40º 48' 8.7" E 75º 16' 1.8" 2992 EEN UITZONDERING

Al vroeg was ik uit Kasghar vertrokken. Na drie uur rijden sta ik op de gepubliceerde openingstijd van 10.00 voor de gesloten hekken van het Chinese Grenskantoor. "" Ja, om 10 uur lokale tijd moet de grens open gaan. Maar in de praktijk is dat 10 uur Peking tijd dus over 2 uur ben je de eerste’"zegt een politieman. Hij heeft gelijk. Na twee uur mag ik het grote moderne gebouw binnen. Alles is gereed voor stromen van honderden toeristen per uur. Allen sta ik een beetje verloren te wachten. Al mijn papieren van Orbis, paspoort en het groepvisum hebben ze mee genomen. Na een uur komt een officier met mijn paspoort en groepsvisum terug. Hij vraagt waar Ans mijn medereiziger is. Ik wijs op de aantekening op het visum, dat zij uit Chengdu vertrokken is. ”Dat klopt niet. In Chengdu weten ze van niets. Waar is ze. Ze kan niet in China blijven. Dat is illegaal. Daar staat een hoge straf op!!! ” zegt de officier. Ik geef hem de datum van vertrek. ”Ik zoek het uit” zegt hij en vertrekt. Na ruim nog een uur is hij terug. “Oké, weg uit Chengdu” zegt hij. Nu dit geregeld is wil de douane Orbis en mijn computer controleren. Ze vinden eerst dat ik alles uit Orbis moet halen. Als ik bezwaar maak en zeg dat China toch een gastvrij land is wordt er een hogere officier bij gehaald. Ook deze kan niet beslissen. Tenslotte komt de commandant kijken. Hij ziet de redelijkheid van mijn gastvrijheids argument in en besluit dat ik een uitzondering. Orbis is groot en een vrachtwagen hoeft ook niet uit gepakt te worden. Na een half uur kijken in alle kastjes is Orbis akkoord. Nu de computer nog. De vrouwelijke ambtenaar is alleen geïnteresseerd in de foto’s die ik in Kasghar heb gemaakt. "Tibet is een ander land" zegt ze. In Light Room laat ik de gekuiste versie zien. Prachtig, geen politie en militairen” zegt ze en ik mag gaan. Van het grenskantoor is het drie uur rijden over de Torugart Pass. Een militaire weg door niemandsland naar de werkelijke grens.

26-10-2009 Kasghar 21ºC Zon, wolken
Overdag 21 en in de nacht -2 graden.
39660 8 N 39º 28' 4.9" E 75º 58' 8.4" 1230 DANK VOOR STANK

“In een Chinees restaurant zul je geen Oergoer zien zitten. Wij Han Chinezen komen wel in Oergoersche Restaurants” zegt Chu, een Jade handelaar. Hij kijkt mij onderzoekend aan en zegt “Geloof je mij niet? Ik zal het je bewijzen. Ik nodig je uit in het beroemdste Xinjiang restaurant Intizar’ in Kasghar”. Even later zitten we achter een vol bord Jïròu Mòu Mîfàn, gekruide kip met groenten, aardappelen en rijst. Om mij heen zie ik enige verwondering in het volle restaurant. Een buitenlander met een Han Chinees heeft veel bekijks. Chu trekt zich er niks van aan en vertelt. “ De situatie in Xiinjiang heeft meerdere kanten. Dit is China. Ik vind de Oergoeren erg ondankbaar. Mijn ouders zijn in 1950 als pioniers naar Kasghar gekomen. Ze geloofden in de ontwikkeling van West China en met hen vele Han Chinezen. Zij werkten hard, openden winkels en bedrijven. De Chinese overheid stimuleerde initiatieven. Miljoenen dollars werden in het gebied geïnvesteerd. Wegen werden aangelegd en huizen gebouwd.
Ondanks dat wij welvaart brachten zijn wij nooit geaccepteerd. De Oergoeren willen zelfstandigheid. Wat is zelfstandigheid? Ze willen terug naar de Middeleeuwen. Intussen genieten ze als minderheid wel van de welvaart van China. Natuurlijk er zijn veel tegenstellingen. Wij Han Chinezen worden met de nek aan gekeken. Gemengde huwelijken en scholen komen niet voor. We wonen gescheiden in afgesloten delen van de stad”.
“De Oergoeren vinden dat ze worden onderdrukt” zeg ik. “De Koran scholen zijn gesloten voor je 21ste jaar mag je niet actief zijn in de politiek. Militairen patrouilleren met pantserwagens door de straten. Oergoeren moeten Maderijn leren spreken lezen en schrijven. Om te kunnen reizen moeten ze vergunningen halen bij de politie. Zelfs binnen Xinjiãng” zeg ik. Chu reageert rustig.” Dat klopt. Nadat de Oergoeren vlak voor de Olympische spelen een vliegtuig naar Beijing kaapten en politie stations in Kasghar en Kuqa hebben aan gevallen, is het hard tegen hard. Ik weet dat er veel Oergoeren gevangen zitten. Van harmonie is geen sprake meer. Een uitzondering is de Jade handel. Wij onderhandelen dagelijks met elkaar. Eten en drinken met elkaar. Het gaat niet eenvoudig. Maar wij hebben elkaar nodig. Dus het werkt. Ik zit nu hier met je te praten. We worden niet weg gejaagd, krijgen eten en drinken. De Oergoeren en Han Chinezen hebben elkaar nodig. Zo gauw wij dat beiden inzien moet het gaan werken.”
25-10-2009 Kasghar 21ºC Zon, wolken
Overdag 21 en in de nacht -2 graden.
39652 10 N 39º 28' 4.9" E 75º 58' 8.4" 1230 DE EZEL IN DE KONT KIJKEN

Blèren, hinken en blaten is niet van de lucht. De zon komt op. Van alle kanten drijven de boeren en handelaren de kudden schapen, geiten, paarden, ezels en dromedarissen
naar de zondagmarkt ten Zuiden van Kasghar. “Dit is de belangrijkste veemarkt in de regio.
Hier krijgen we de beste prijs voor onze bijzondere ezels” zegt Abakh. “Wat maakt ze zo bijzonder” vraag ik. Hij begint te lachen.
“Kan je dat niet zien? Het zijn mooie zwarte ezels, intelligent, iets groter dan normaal en vooral sterk” vervolgt hij. Een handelaar naast ons pakt een van de ezels en wil te vergeefs in zijn bek kijken. Abakh helpt hem. De handelaar kijkt en schudt zijn hoofd. Veel te oud voor de prijs. Hij loopt resoluut weg. “Die komt wel terug “zegt Abakh".
'Vraag en aanbod' denk ik en loop verder langs de kudden dieren. De felle kleine paarden worden proef gereden. De dromedarissen kijken al kauwend ontspannen toe.
Ik loop terug naar Abakh. ”Hoe is de handel ?“ . Hij lacht breed en zegt “Zes van de tien ezels verkocht. Ik kan de ezels in de kont kijken”.
23-10-2009 Takelamagan Woestijn 28ºC Zon, wolken
Overdag 24 en in de nacht -2 graden.
39642 260 N 37º 46' 5.7" E 75º 13' 3.3" 3115 TAKLAMAKAN WOESTIJN.

“De reputatie van deze woestijn is dodelijk. De bijnaam is volgens de Chinezen Ër in en niet weer uit.”verteld mijn gids Akram. “Wij Oergoeren denken er anders over. In onze taal zegen wij Takti makan dat betekend:” Onder thuis
Mijn Grootvader verteld graag over de Woestijn waar wij naast woonde. Zijn mooiste verhaal, over het ontstaan van de woestijn, gaat als volgt: De ongelovige Moslims riepen tot Allah wij zullen in U geloven als U al onze bezittingen in goud veranderd. Zo dit Allah. Prachtig riepen de ongelovige Moslims. Toch is er nog wat twijfel. Als u ook het zaad van ons en onze dieren van goud maakt zullen wij oprecht in U geloven. Zo dit Allah. Ah, ah zeiden de ongelovige toen ook het zaad in goud was veranderd. Wat kunnen we nog meer vragen?. Toen Allah dat hoorde keerde hij zich om en bedolf in één nacht alles en iedereen onder het zand.
PS.De afgelopen jaren heeft men gezocht in de woestijn en op 10 plaatsen resten van steden gevonden.


21-10-2009 Karakorum Highway 24ºC Zon, wolken
Overdag 24 en in de nacht 0 graden.
39382 260 N 36º 46' 5.7" E 75º 25' 3.3" 5000 KARAKORUM HIGHWAY.


Van Kasghar naar Islamabad in Pakistan loopt de Karakorum Highway. Aan deze kant van de grens een moderne asfaltweg. Alleen nog één Kilometer oude Zijde route en één bouwval van een Karavanserai is gespaard gebleven. Om de 40 Km, de actieradius van een Kameel, moet er een Karavanserai hebben gestaan. Deze veilige plekken voor mens, dier en handel waren van levens belang tijdens de maanden lange reizen. Het panorama met witte toppen van 7719 en 7546 meter, meren en zandduinen langs de weg zijn prachtig.
20-10-2009 RONDJE HIMALYA ROND 24ºC Zon, wolken
Overdag 24 en in de nacht 0 graden.
39122 573 N 37º 46' 5.7" E 75º 13' 3.3" 3115 RONDJE HIMALAYA ROND

Het is gelukt naar 14 maanden sta ik weer aan de Grens. Toen aan de Pakistaanse- Chinese grens nu 24.421 Km. later, aan de Chinese- Pakistaanse grens. Tegen alle verwachtingen mag ik bij door rijden naar Khunjerab pass. Bij de laatste politie post voor Pakistan op 5000 meter, zijn ze onverbiddelijk ik moet direct terug naar Taxkorgan De officier wil niet met mij op de foto. Totaal geen foto’s dit is strategisch gebied. Bij de grens mag ik niet overnachten. Ik keer Orbis “Het Rondje Himalaya is Rond."
19-10-2009 Kasghar 22ºC Zon, wolken
Overdag 24 en in de nacht 0 graden.
38549 181 N 39º 28' 4.9" E 75º 58' 8.4" 1230 CHINA’S NEW FRONTIER

Volop zijn de Chinezen bezig van Kasghar de Westelijke metropool van China te maken.
Een hoge snelheidstrein en vierbaansweg van Ürümqi via Kasghar langs de Taklamakan woestijn naar Hotan. Moderne flatgebouwen met huizen voor de Han Chinezen.
Biljoenen heeft men in de ontwikkeling gestoken. Al het oude moet wijken voor het nieuwe. Allee in de oude wijk rond de Moskee heeft nog iets van de oude tijd toen Kasghar toen de Oergoeren hier nog Heer en Meester waren.
18-10-2009 Yarkand 21ºC Zon, wolken
Overdag 24 en in de nacht 0 graden.
38368 74 N 38º 24' 9.0" E 77º 14' 6.9" 1226 YARKAND.
Yarkand, een oude roemruchtige stad aan de Zijderoute. Dit was het eind punt van de handels route van uit India over de Karakorum naar Xinjiang. Alleen in de oude wijk is er nog wat over van de geschiedenis. Daar buiten moderne flat gebouwen voor de Han Chinesen. Brede vierbaans wegen door kruisen de stad. Het is een genot om door de oude wijk rond de Altun Moskee te lopen. Overal hoor je de koperslagers hameren Stalletjes met volop fruit en groenten.Buiten de Moskee een prachtige begraafplaats met tombes van de Koninklijke familie uit16 en 17 eeuw. Hier in de oude stad heeft de tijd stil gestaan.
17-10-2009 Karghilik 21ºC Zon, wolken
Overdag 21 en in de nacht 4 graden.
38294 66 N 37º 52' 5.9" E 77º 28' 0.3" 1342 BEZET. EENHEID MAAKT STERK

Pusha ligt aan de voet van de bergen. In en rond het dorp veel fruitbomen. Een paar KM buiten het dorp begint de woestijn een dorre vlakte met hier en daar een Oase.
Volgens de kaarteen oude stukje Zijde Route. Karghilik is een oud knooppunt op deze route.
Ik stop voor de verandering bij een hotel, neem een douche en ga de Jama Masjid in de oude wijk bekijken. Op weg daar heen valt op de hoeveelheid Check points en de hoeveelheid militairen op kruispunten en voor gebouwen. Een colonne militaire vrachtwagens met ME troepen, rijd met zwaailichten langzaam door de brede straten. Haast automatisch fotografeer
ik de stoet. Een militair ziet mijn camera en de stoet stopt. Kaartje verwisselen en een paar foto’s maken. Ik wordt uitgebreid gefilmd en gefotografeerd door de militairen. Als ik hen ook wil fotograferen beginnen ze te lachen. NO,NO. Ze willen mijn foto’s zien. Prachtig maar Delite. Dat is niet voldoende de Politie wordt er bij gehaald. Een gebrekkig Engels sprekende officier verteld.” Dit is een bijzonder gebied in China. Drie maanden geleden was hier onrust onder de bevolking. Nu is het weer rustig.De militairen worden zenuwachtig van camera’s.”
Ik vraag hem wat er met koeien letters op de militaire vrachtwagens staat? “Minderheden horen bij China en Eenheid maakt sterk” Ik neem een taxi naar de Moskee. Het avond gebed is voor bij de gelovigen lopen ongedwongen naar buiten. In een vol Oergoers restaurant. bestel ik een Kebab met rice pilaf. Aan een tafeltje naast mij begint een man in het Duits tegen mij te praten. “Hier durven de Chinezen niet te komen. Hier zijn wij Oergoeren onder elkaar. Het is heel goed dat u naar Xinjiang bent gekomen en ziet wat hier gebeurd.”
16-10-2009 Pucha 18ºC Zon, wolken
Overdag 18en in de nacht -6 graden.
38228 276 N 37º 19' 1.5" E 77º 8' 67.0" 2143 OP DE TOP VAN DE WERELD

Rijden op de top van de Wereld is een wonderlijk gevoel dat steeds met vlagen op komt
tijdens dit rondje om de Himalaya.
Het bewust worden van de grootsheid, de ruimte, zo eindeloos onherbergzaam. Het is een
verrukking hier te mogen rijden.
Vanaf Mazar draait de weg van de Himalaya af naar het Noorden. Op de passen van 5500 meter ligt er sneeuw. Niet dik maar wel glad geblazen door de wind. Voorzichtig in 4X4 High
naar boven en beneden. Langzaam worden de passen lager. De verrassing van de dag is een groep Kamelen die door een riviertje lopen om de weg te kunnen over te steken. Stoppen en uit gebreid fotograferen. Het laatste stuk naar Pusha dalen we van 4500 naar 2100 meter. Gelijk tijdig daal je neer in de totaal andere wereld van de Oergoeren. De kleding en het gedrag van de mensen en de sfeer is totaal anders. De mensen weigeren met de Tibetaanse gids Chinees te praten. Tegenover mij zijn ze heel gastvrij. Natuurlijk mag ik op de parkeerplaats in Orbis slapen en of ik heet water wil hebben om mij te wassen?.

15-10-2009 Shahidulla 18ºC Zon, wolken
Overdag 18en in de nacht -6 graden.
37952 201 N 36º 21' 0.7" E 78º 1' 6.9" 3774 GEEN LEVEN,ALLEEN BERGEN EN EEN WRAK.

De wasbord Highway gaat verder. Even laat de Himalaya range zich zien. Totaal geen leven. Allen passen van boven de 5200 meter met sneeuw. De 4X4 moet af en toe aan. Op een van de toppen zoek ik ter vergeefs naar de K3, die hier te zien moet zijn. Lager op de pass weer veel bochten en diepe gaten. Snelheid 15 km per uur. Vandaag hebben twee lifters uit Shanghai mee genomen. Nadat hun auto over de kop was geslagen, waren ze gestrand in niemandsland.. “We reden gewoon te hard en vlogen uit de bocht” zegt Winter, de Chinees uit Shanghai. Gelukkig hebben wij het er alle vier levend van af gebracht. In de bergingsauto, met het wrak, achter ons, zitten de twee overige “gelukkige” inzittende.
14-10-2009 Tinshuihai 24ºC Zon, wolken
Overdag 24en in de nacht -8 graden.
37751 239 N 35º 21' 0.0" E 79º 31' 6.4" 4856 AKSAI CHIN EEN OORLOG WAARD?

De Xinjang- Tibet Highway gaat midden door het betwiste gebied Aksai Chin. India en China chten hier een oorlog over. Volgens India behoord het tot Ladakh en volgens China
Is alles te noorden van de Himalaya Chinees. “Het zal wel om de vermeende bodem “ Schatten “ gaan “ zegt een Chinees in het Restaurant in Tinshuihai. Het is en blijft een gevoelig gebied. In tussen gaan de spelden prikken van de Chinezen gewoon door.” De Regering heeft besloten om bij de oude Karakorum Pas, op de grens met India, net buiten het betwiste gebied een Radio en TV station te bouwen Op het ogenblik leggen we eerst een weg aan.”verteld de projectleider. Wij staan samen bij het privé dieselstation, geen pomp te bekennen. De eigenaar rolt vaatjes van 30 liter naar buiten. Is de diesel goed hier? vraag ik de projectleider. “Uitstekende Diesel -35 graden daar maken we geen problemen over” is zijn antwoordt
13-10-2009 Rutog - Domar 24ºC Zon, wolken
Overdag 24en in de nacht -8 graden.
37512 343 N 33º 42' 7.6" E 80º 22' 5.2" 4304 HET LAATSTE KLOOSTER

Op weg naar het Westen staat in Old Rutog het laatste Klooster.” Dit was een van de belangrijkste Kloosters in Tibet”vertelt een van de acht resterende Monniken. Voor de Culturele revolutie woonden en werkten hier 2000 Monniken. Alles is in 1966 verwoest en de Monniken weg gevoerd. Met de hulp van de bevolking hebben wij de hoofd en een kleine Tempel herbouwd. Gelukkig hadden de Monniken en de bevolking veel van de kleinere beelden voor de Chinese gardisten verstopt, die staan nu weer in de hoofd Tempel. Het grote beeld van Maitreya is nieuw. Vol trots laat hij mij het bronzen beeld van de Garuda zien dat verstopt staat achter de Maitreya. Een paar jaar geleden zijn hier oude beelden gestolen. Alles staat nu achter slot en grendel. Bij hoge uitzondering mag ik één foto maken, niet van de oude beelden maar van de nieuwe Maitreya.”Die is te groot die kunnen ze niet mee nemen”

Hierna zijn alle Boeddhistische uitingen verdwenen. Geen gebedsvlaggetjes meer op de hoogste punten van de passen. Geen Stupa’s meer langs de weg.
12-10-2009 Ali 28ºC Zon, wolken
Overdag 28en in de nacht -10 graden.
37169 204 N 32º 30' 3.8" E 80º 6' 0.3" 4299 WINTER, LENTE, ZOMER EN HERFST IN EEN DAG

Op 4300 meter is het in de nacht ,vooral door de sterke wind bitter koud. Als de zon om 8 uur op komt word het lente. Zomer wordt het om 15.00 uur en je kan in je overhemd rond lopen. Om 17.00 uur wordt het Hefst de temperatuur daalt snel van 28 naar 10 graden. De Winter begint om 20.00 uur. Jassen aan, de elektrische dekbed vast aan voor de nacht. Orbis zet ik steeds op een plaats dat hij de meeste zon krijgt. In de avond is dan binnen 18 graden die in de nacht daalt naar nul graden. Het eerste wat ik in de morgen doe is Webasto verwarming aan zetten, thee maken en wassen. Binnen een half uur is het behaaglijk warm en kan de dag beginnen.
08-10-2009 Tholing. Guge Kingdom 20ºC Zon, wolken
Overdag 20 en in de nacht 2 graden.
36965 50 N 31º 28' 7.6" E 79º 48' 1.7" 3748 GUGE KINGDOM VERLOREN IN DE TIJD

“Koning YesheÖ was in de tiende eeuw een Groot Heerser en Bhoeddhist” vertelt. een Monnik in de Citadel Tsaparang op de resten van het oude Kingdom dat in 1600 verloren is gegaan. “Zijn Koninkrijk strekte zich over de Himalaya heen uit tot in het huidige Kasmir, Ladakh en Spiti. Dit was hét knoopunt: van zuid naar noord en west naar oost.. Zijn belangrijkste inkomsten bron was een zilvermijn. Hiermee financierde hij zijn Staat en de opleving van Tibetaans Boeddhisme in Tibet en het huidige Noord India. Hij zond een groep jonge Monniken, waaronder Rinchen Zangpo over de Himalaya heen om het Boeddisme terug te brengen naar Noord India”. ”De mensen waren analfabeet”. vertelt de Monnik verder. “ daarom bouwde Rinchen 108 kloosters waar de bevolking kon verblijven en de beelden en verhalen van het leven van Boeddha zien”. Wij zitten boven op de berg bij de verwoeste Mandela Tempel. De oude Citadel ligt aan onze voeten. Ik vertel de Monnik dat ik in Tabo was. "Oooh ‘roept hij uit. ”Dat is het mooiste Klooster van de Wereld”. Hij wijst op het prachtige uit zicht over de Himalaya.. “ Eens zal ik daarheen gaan”.
07-10-2009 Tholing. Cave
Dungkar
20ºC Zon, wolken
Overdag 18 en in de nacht 2 graden.
36915 70 N 31º 28' 7.6" E 79º 48' 1.7" 3748 DE BLAUWE CAVE.

“Tien jaar geleden zijn er grotten met wandschilderingen herontdekt in Dungkar.” Vertelt de Monnik in Tholing. Hij wil mij er wel naar toe brengen. Vandaag rijden we er heen. Het landschap is heel bijzonder. Bergen van zandsteen zijn door de wind en zandstormen gebeeldhouwd. Als je fantasie laat gaan zie je rond om je Kastelen, Kathedralen, Tempels en Orgels in de bergen op doemen. Op het hoogste punt van de weg is heel goed de Himalaya Range met de sneeuw toppen te zien. Dungkar is plaats met grot woningen. Even verder de grotten met wandschilderingen.
Twee meisjes werken hier als gids. Ze zijn blij dat er weer iemand komt. U bent de 42 gast en de eerste buitenlander. De wandschilderingen die uit 1050 moeten komen zijn grof met een blauwe ondergrond, vallen mij na alle pracht in de Witte Lhakhang in Tholing tegen.
De Blauwe Cave kan weer dicht. Tijdens de terugtocht zit ik weer te genieten van het uitzicht
over de Himalaya. Aan de andere kant van de bergen moet Tabo in Spiti liggen.
06-10-2009 Tholing 18ºC Regen, wolken
Overdag 18 en in de nacht 0 graden.
36845 220 N 31º 28' 7.6" E 79º 48' 1.7" 3748 HET THUIS RINCHEN ZANGPO

“De grote vertaler Rinchen Zangpo heeft hier gewoond en gewerkt. Na al zijn reizen Ladakh en Spiti is hij hier terug gekomen. Hier een steen met zijn voet stap!!. Zal ik U zijn geraamte laten zien?. Vraagt de Monnik die mij rondleid in de Rode Lhakhang van het Klooster. Hij laat mij een glazenkist met boten zien. Verbijsterd kijk ik er naar. Zijn dit nu de resten van de man wiens werk ik bewonderde in Tabo, Nako en Alchi?. “ Nadat de Rode Gardisten in 1966 weg waren hebben de bewoners uit de omgeving zijn boten gevonden in een verwoeste Stupa.” vertelt de Monnik. “ Van alle Tempels die hier stonden zijn er maar drie enigszins gespaard gebleven en later weer opgebouwd. Zwitserse zijn nog steeds in de zomer, bezig met de restoratie van de Witte Lhakhang.” Hij neemt mij mee en laat de prachtig vernieuwde wandschilderingen uit de 14 eeuw zien. “Dit is Rinchen Zangpo” de Monnik wijst op een wand schildering van een trotse man. Hier is hij thuis.
05-10-2009 Darchen 10ºC Regen, Sneeuw
Overdag 10 en in de nacht -8 graden.
36625 5 N 30º 58' 4.2" E 81º 17' 1.7" 4670 DRIE DAGEN TE LAAT

Om 6.00 sta ik klaar voor de Kora rond Mt. Kailash. Het sneeuwt. Niet erg hard Nergens mijn gids en drager te bekennen. Na en uur komen ze opdagen. “No go”zegt de gids. Op de Kora ligt heel veel sneeuw. Het is te gevaarlijk om nu de Kora te gaan lopen. De afgelopen dagen was het mooi weer. Nu kan het echt niet. Misschien morgen. De hele dag blijft het door sneeuwen. In de avond zegt de gids ‘Niemand zelfs geen Pelgrim gaat de Heilige Berg op. We zijn drie dagen te laat!.” Daar lijkt het op. Ik besluit om eerst naar Tholing te gaan en een paar dagen te wachten of het weer beter wordt.

04-10-2009 Lake Manasarovar
Darchen
18ºC wolken,zon
Overdag 18 en in de nacht -4 graden.
36620 75 N 30º 58' 4.2" E 81º 17' 1.7" 4670 TERUG NAAR LHASA

“Back to Lhasa” zegt de politieman bij de check point bij Barga. Mijn Nederlands en international rijbewijs keurt hij af. Ik moet volgens hem een tijdelijk Chinees rijbewijs hebben. Nooit gekregen wel een Chinees kenteken.
Allen in Lhasa kan je er een krijgen. Daar sta je dan 1200 Km van Lhasa. De gids doet zijn best. Niks helpt. Ik moet terug naar Lhasa. Ik vraag of ik met zijn baas mag spreken. Dat kan na een uur komt hij aanzetten. Hij bekijkt alles en vind het internationale rijbewijs goed genoeg en laat mij gaan. In Darchen aan de voet van Mt. Kailash regelen we alles voor de volgende dag. Dit moet een van de hoogte punten van de reis worden. De Kora rond de navel van de Wereld. Drie dagen op 5200 wandelen met Pelgrims rond de Heiligste berg van de Boeddhisten en Hindu’s.
03-10-2009 Horchu
18ºC wolken,zon
Overdag 18 en in de nacht -4 graden.
36545 209 N 30º 46' 5.2" E 81º 36' 7.7" 4610 IN DE ZANDBAK

“Dat moet kunnen, van Lhartse naar MT. Kailash in een keer 1200 km weg aanleggen” moet iemand in Peking gedacht hebben. Met groot materieel vertrokken ze om deze strategische weg aan te leggen. “We zijn nu bijna 2 jaar bezig”vertelt de manager van een stuk weg. Samen met de Militairen leggen we deze belangrijke weg aan. Eind volgend jaar is hij klaar” beweerd hij. Als ik zeg het zal wel 31 december worden. Begint hij te lachen. “Ja er moet nog veel gebeuren. Met gevolg er is geen doorkomen aan. Om de honderd meter weg moet je om, een brug of iets dergelijks in de bouw heen. Steil naar beneden het mulle zand in, de wielen zakken weg tot aan de assen, door riviertjes en grote plassen. Regelmatig moet de 4X4 aan.
Een stukje grindweg is een wasbord.
Bij een check point staan hoge officieren de weg te controleren. Ze komen rond Orbis staan en willen alles zien. De motorkap moet open. “Prachtig” zegt de hoogste in rang iedereen beaamt het.” Dit is een strategische weg. Het Oosten moet verbonden worden met het Westen van China” Als de oorlog in tussen maar niet uitbreekt, laat ik mij ontvallen. Dan beginnen ze alle maal hard te lachen. “Wij hebben alles onder controle. Wie moet China aanvallen? Toen de eerste grindweg in dit onherbergzaam gebied aanlegde hebben ze in India niks gemerkt ”
is hun reactie. Ik ploeg rustig verder door de zandbak naar de volgende pass van 5200 meter.


01-10-2009 Payang
19ºC wolken,zon
Overdag 19 en in de nacht -4 graden.
36336 192 N 30º 2' 6.1" E 83º 28' 2.0" 4601 I-POD. 60 jaar Volksrepubliek
“You like classic “ zegt de Politie officier bij een van de vele checkpoints. Hij tovert een ware I-pod uit zijn uniform jas. “I like Pop, Rolling Stones and Bob Dylan . I have all.”zegt hij met trots. Als ik hem de Beatles laat horen zegt hij. “Soft, for old people”. Daar kan ik het mee doen en rijd door. Nergens is iets te merken van 60 jaar Volksrepubliek China. Bij het avond eten in een restaurant staat de TV aan. Niemand kijkt naar de beelden. “Het is niet ons feest”zegt een Tibetaan.
30-09-2009 Dargyeling
19ºC wolken,zon
Overdag 19 en in de nacht 2 graden.
36144 225 N 29º 29' 5.3" E 85º 6' 2.7" 4616 MT EVEREST.

De zon komt achter de Everest op. Het is zeven uur. Langzaam wordt de Himalaya Range zichtbaar. Het dal is vol van wolken. Van minuut tot minuut wordt er meer zichtbaar. Dan herken ik de Everest aan haar profiel. De eerste zonnen stralen verlichten de top. In een woord prachtig!!!. De wolken laten het feest maar even toe. De Everest verdwijnt in een sluier. De voorstelling is over.
29-09-2009 Old Thingri
19ºC wolken,zon
Overdag 19 en in de nacht 8graden.
35919 35919 N 28º 34' 8.1" E 86º 30' 9.1" 3850 POLITIE, POLITIE.
Midden in de nacht een kabaal rond Orbis. “Politie, Politie”roepen ze in koor.Nood procedure denk ik. Ik schiet uit het bed achter het stuur en start. “No, no “ roepen ze. “We are real poilce “ Legimitatie vraag ik. Ze laten hun politie penning zien en vragen om mijn paspoort en documenten. Na een lange discussie mag ik blijven staan als ik mij morgenochtend meld op het Politie kantoor. De volgende ochtend blijkt dat ik de artikel 45 van Chinese Wet heb gebroken. Geen registratie. Boete 200 yen voor mij en 500 yen voor de Gids. Als ik vertel dat het kantoor al gesloten was toen we laat aankwamen en vandaag wilde registreren. Kijken ze bedenkelijk. De boete vervalt en we krijgen een waarschuwing. We kunnen door, en rijden via
het Klooster in Sakya naar Old Thingri
 
 
Laatste Foto
 
Bekijk de laatste Fotoreportage
 
Laatste nieuws
Datum15-03-2010
Plaats WWW.
RONDJE
MONGOLIE.NL
Temp.0ºC
WeerKOUD
Totale afstand40500
Aantal km1
PositieN 42º 51' 5.8"
E 74º 36' 0.2"
Hoogte 797
VerslagHET VERVOLG

EXPEDITIE RONDJE MONGOLIË


Op WWW.
RONDJEMONGOLIE.NL
kan je ons volgen.
27 MAART 2010
vertrekken wij.
Alle details staan op
WWW.
RONDJEMONGOLIE.NLStuur ons een berichtje!

Naam:
E-mail:
Je bericht:

Copyright © 2007 De Reisfotograaf Kloosterhuis